De voeding van een konijn

Een konijn moet natuurlijk – net als wij mensen – ook eten, anders gaat het dier dood. Dit mocht je hopelijk niet willen. Op deze pagina leggen we je graag wat meer uit over de voeding van een konijn, want wat eet een konijn nou eigenlijk?

Hooi

Een konijn moet onbeperkt hooi kunnen eten op een dag. Hooi draagt bij aan een goede spijsvertering en zorgt ervoor dat de tanden afslijten en niet te lang worden. De tanden van konijnen groeien hun hele leven door ongeveer 2 millimeter per dag, het is dus belangrijk dat ze niet te lang worden anders kan het diertje problemen krijgen.

Groenvoer

Oftewel: Groentes, fruit en kruiden, hier mag dagelijks wat van gegeven worden. Wanneer je voor het eerste een nieuw stuk groenvoer geeft moet eerst je beginnen met een klein stukje en dit langzaam opbouwen. Anders bestaat er een kans dat het dier aan de diarree raakt.

Niet alle soorten groenvoer mag je zomaar geven aan je konijn, het dier kan er ziek van worden of zelfs overlijden! Wij hebben een lijst voor je samengesteld met veilige groenten, fruit en kruiden voor je konijn.

Brokken

Brokken – ook wel bekend als biks – zijn bij veel winkels verkrijgbaar als alleen de groene korrels of de groene korrels vermengd met andere dingen zoals maïs, vaak gemend voer genoemd. Het beste waar je voor kunt kiezen naar mijn mening is alleen biks. Bij gemend voer bestaat er een kans dat het konijn alleen de lekkere stukjes eruit gaat eten, dit is zonde. Ook zijn vaak de ‘’lekkere stukjes’’ de grootste dikmakers.

Biks moet dienen als aanvulling op het hooi en groenvoer, het dier mag hier dus niet (in tegenstelling tot hooi) onbeperkt de beschikking tot hebben. Een goede richtlijn om je aan te houden is: 20 tot 25 gram per kilo aan lichaamsgewicht van het dier.

Water

Water moet een konijn – net zoals hooi – onbeperkt de beschikking tot hebben. Je kunt dit op verschillende manieren aanbieden. Het meest schone is toch wel het waterflesje, er kunnen dan geen viezigheden van buitenaf erin vallen zoals stro en ontlasting van het dier.

1 reactie op “De voeding van een konijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *