Konijn koppelen aan een nieuw maatje

Een konijn hoort nooit alleen oud te worden. Konijnen die hun hele leven alleen zitten zullen een zielig en eenzaam leven lijden. Neem dus altijd twee konijnen of een groep, maar voordat deze konijnen zorgeloos bij elkaar blijven zitten moet er nog wel wat gebeuren. In dit artikel leggen we je graag wat meer uit over het koppelen van konijnen.

Koppelen van konijnen is niet makkelijk. Het kan ook aardig wat tijd kosten en belangrijk om in je achterhoofd te houden is: de kans dat het in een dag lukt, is erg klein. Zorg dus voor beide konijnen voor een verblijf voor de nacht. Als eerst beslis je of je één koppel (2 konijnen) wilt of een groep (meer dan 2 konijnen). Het koppelen van twee konijnen is naar eigen ervaring makkelijker, maar een groepskoppeling is ook goed mogelijk.

Twee konijnen

Als je twee konijnen wilt gaan koppelen is de combinatie van een ram (mannetjes konijn) en een voedster (vrouwtjes konijn) het makkelijkst. De ram moet wel gecastreerd zijn, dit kan ongeveer vanaf de leeftijd van 3 maanden.

Als je geen zin hebt in een castratie of je hebt een andere goede reden, dan kun je er ook voor kiezen om twee konijnen van hetzelfde geslacht te koppelen. De kans van slagen is een stuk minder groot dan wanneer je kiest voor de eerste optie. Bij voedsters gaat het vaak mis rond een leeftijd van 3 maanden, wanneer ze geslachtsrijp beginnen te worden. Rammen willen dominant zijn en gaan op een gegeven moment vechten. Het beste kun je kiezen voor twee broertjes of zusjes uit hetzelfde nest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *