De huisvesting van een konijn


Wanneer jij een nieuw konijn gaat aanschaffen moet je nieuwe vriend wel een plek hebben waar het kan verblijven. Ook moet deze plek voldoen aan alle behoeften die het konijn heeft: het dier moet onder andere op een schone en droge plek kunnen eten, voldoende hooi ter beschikking hebben en schoon drinkwater.

Het verblijf

Als eerst is het belangrijk om een keuze te maken waar jij je nieuwe konijn(en) gaat huisvesten. Een konijn dat buiten gehouden zal worden, zal een ander verblijf moeten hebben dan een konijn dat in huis neer gezet zal worden. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat het beter is om altijd twee konijnen te nemen, een enkel konijn zal zichzelf op ten duur gaan vervelen en zal een eenzaam en saai leven lijden. Ieder konijn heeft minimaal 1 vierkante meter aan ruimte nodig. Wanneer je de dus twee konijnen neemt, moet het verblijf dus minimaal 2 vierkante meter zijn.

Binnen

Wanneer je er voor kiest om je konijn binnen te huis vesten, is de meest voor hand liggende oplossing een konijnenkooi. Er zijn veel verschillende konijnenkooien op de markt, het is waarschijnlijk een goed idee om in een dierenspeciaalzaak te kijken naar welke soort kooi jou het handigst lijkt in gebruik.

Als je kiest voor een kooi die volledig is omringd door tralies, zal het konijn meer frisse lucht hebben, maar het geeft meer troep als het konijn bodembedekking buiten de kooi gooit. Mocht je dit niet fijn vinden, is het verstandiger om te kijken naar een kooi die alleen aan de bovenkant tralies bevat.

Buiten

Voor buiten is een hok met ren het beste voor je konijn. Het konijn moet wel genoeg beweging kunnen krijgen, maar zich ook terug kunnen trekken. Wanneer je geen ruimte hebt in je tuin voor een ren, kun je het konijn ook dagelijks een aantal uur buiten het hok laten lopen. Pas hierbij wel op voor kleine doorgangen onder bijvoorbeeld een schutting of heg. Je wilt namelijk niet dat je konijn ontsnapt, mag ik hopen.

Altijd twee of meer konijnen

Een konijn dat alleen in een hokje gestopt wordt zal een zielig en eenzaam leven gaan lijden. Neem dus altijd twee of meer konijnen en zorg voor een vriendje of vriendinnetje voor je konijn. Vaak denken mensen dat hun aandacht voor het dier een maatje kan vervangen, maar dit is niet waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *