De voeding van een cavia

Cavia’s moeten ook eten, dit is je hopelijk al duidelijk zijn geworden. Maar wist je dat cavia’s – net als wij mensen – niet zelf Vitamine C aan kunnen maken? Dit moeten ze dus krijgen via het voedsel. Meer over vitamine C en het menu van een cavia lees je op deze pagina.

Hooi

Een cavia moet onbeperkt de beschikking hebben tot hooi, check dus dagelijks even of de cavia nog genoeg hooi heeft om de dag door te komen. Hooi draagt bij aan een goede spijsvertering en zorgt ervoor dat de tanden afslijten en niet te lang worden. De tanden van een cavia groeien hun hele leven door, wanneer de tanden te lang worden kan dit voor flink wat problemen zorgen. De cavia kan moeite krijgen met eten en zelfs helemaal stoppen met eten. Als de tanden te lang worden, moeten ze geknipt worden. Doe dit niet zelf, maar ga altijd naar de dierenarts.

Groenvoer

Oftewel: Groentes, fruit en kruiden, hier mag dagelijks wat van gegeven worden. Wanneer je voor het eerste een nieuw stuk groenvoer geeft moet eerst je beginnen met een klein stukje en dit langzaam opbouwen. Anders bestaat er een kans dat het dier aan de diarree raakt. In veel soorten groenvoer zit ook veel vitamine C, zoals witlof. Cavia’s kunnen dit niet zelf aanmaken en moeten dit dus op andere manieren binnen krijgen.

Niet alle soorten groenvoer mag je zomaar geven aan je cavia, het dier kan er ziek van worden of zelfs overlijden! Wij hebben een handige lijst voor je samengesteld met veilige groenten, fruit en kruiden voor je konijn.

Brokken

Brokken – ook wel bekend als biks – zijn bij veel winkels verkrijgbaar als alleen de groene korrels of de groene korrels vermengd met andere dingen zoals maïs, vaak gemend voer genoemd. Het beste waar je voor kunt kiezen naar mijn mening is alleen biks. Bij gemend voer bestaat er een kans dat de cavia alleen de lekkere stukjes eruit gaat eten, dit is zonde. Ook zijn vaak de ‘’lekkere stukjes’’ de grootste dikmakers. Bij caviavoer heb je de keuze uit brokken zonder en met extra toegevoegde vitamine C. Biks moet dienen als aanvulling op het hooi en groenvoer, het dier mag hier dus niet (in tegenstelling tot hooi) onbeperkt de beschikking tot hebben. Een goede richtlijn om je aan te houden is: 20 tot 25 gram per kilo aan lichaamsgewicht van het dier.

Water

Water moet een cavia – net zoals hooi – onbeperkt de beschikking tot hebben. Je kunt dit op verschillende manieren aanbieden. Het meest schone is toch wel het waterflesje, er kunnen dan geen viezigheden van buitenaf erin vallen zoals stro en ontlasting van het dier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *