De huisvesting van een cavia

Wanneer jij een nieuwe cavia gaat aanschaffen moet je nieuwe vriend wel een plek hebben waar het kan verblijven. Ook moet deze plek voldoen aan alle behoeften de cavia heeft: het dier moet onder andere op een schone en droge plek kunnen eten, voldoende hooi ter beschikking hebben en schoon drinkwater.

Het verblijf

Als eerst is het belangrijk om een keuze te maken waar jij je nieuwe cavia(‘s) gaat huisvesten. Een cavia dat buiten gehouden zal worden, zal een ander verblijf moeten hebben dan een cavia dat in huis neer gezet zal worden. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat het beter is om altijd twee cavia’s te nemen, een enkele cavia’s zal zichzelf op ten duur gaan vervelen en zal een eenzaam en saai leven lijden. Iedere cavia heeft minimaal 1 vierkante meter aan ruimte nodig. Wanneer je de dus twee cavia’s neemt, moet het verblijf dus minimaal 2 vierkante meter zijn.

Binnen

Wanneer je er voor kiest om je cavia’s binnen te huisvesten, is de meest voor hand liggende oplossing een kooi. Er zijn veel verschillende konijnenkooien op de markt, het is waarschijnlijk een goed idee om in een dierenspeciaalzaak te kijken naar welke soort kooi jou het handigst lijkt in gebruik.

Als je kiest voor een kooi die volledig is omringd door tralies, zal het konijn meer frisse lucht hebben, maar het geeft meer troep als het konijn bodembedekking buiten de kooi gooit. Mocht je dit niet fijn vinden, is het verstandiger om te kijken naar een kooi die alleen aan de bovenkant tralies bevat.

Buiten

Voor buiten is een stevig hok met ren het beste voor je cavia’s. De cavia moet wel genoeg beweging kunnen krijgen, maar zich ook terug kunnen trekken. De cavia door de tuin laten lopen is een minder slim plan. De dieren kunnen vaak al snel door kleine openingen heen kruipen en je wilt natuurlijk niet dat je cavia wegloopt.

Altijd twee of meer cavia’s

Een cavia dat alleen in een hokje gestopt wordt zal een zielig en eenzaam leven gaan lijden. Neem dus altijd twee of meer dieren en zorg voor een vriendje of vriendinnetje voor je cavia. Vaak denken mensen dat de aandacht van de mens een maatje kan vervangen, dit is niet waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *